Vols beneficiar-te d’un espai on contactar amb persones disposades a donar-te un cop de mà? T’agradaria posar a l’abast dels altres els teus coneixements, experiències i talents?

AJUDA'NS a crear el BdC UPC!

divendres, 22 de maig del 2015

Avantatges de crear el BdC per al PAS i per a la UPC

En més d’una ocasió se’ns ha preguntat quins avantatges pensem que pot aportar un Banc de Coneixements a la UPC, a la Comunitat i a les diferents unitats que la composen, i és per això que hem volgut fer aquest post.

Avantatges per a les persones


Un dels primers punts clau és l’estalvi de temps. Sembla una contradicció en el cas d’aquells que dedicaran part del seu temps a fer manuals, videotutorials, etc. però som conscients que aquestes mateixes persones, que esperem s’animin a col·laborar fent i/o compartint el seu material, són les que ara mateix estan responent consultes i ajudant als seus companys. Per això pensem: no seria més senzill deixar-ho per escrit i no haver de respondre de manera repetida la mateixa consulta? Molts ja els teniu, així que només caldria incloure’ls al BdC UPC!

A més, saber que aquesta feina a la que li has dedicat temps arriba a molta més gent, a TOTA la Comunitat, i resulta de gran utilitat tot evidenciant els teus coneixements i el teu potencial. Et permet conèixer gent, ocupant llocs de treball similars al teu, que potser fan les coses una mica diferents, que potser han trobat una manera més ràpida, senzilla, i ho mireu, ho canvieu, ho milloreu, poseu en pràctica nous coneixements i apreneu a fer coses noves i diferents i... ja has fet xarxa! I el millor, la fas dins del mateix campus o en connexió amb un altre, sense haver de moure’t de la cadira!

Tot això són coses que no cal negociar, són coses que en la pròpia experiència de dur a terme el projecte del BdC UPC nosaltres mateixes hem experimentat i que els nostres caps han valorat. Deixar-nos veure i compartir coneixements, fora i dins del projecte, ens ha permès fer-nos valer i ens hem ajudat seguint una mateixa sintonia i dins del mateix nivell. 

Tot i això, volem anar una mica més enllà i poder beneficiar a les persones que dediquin part de les seves energies al BdC. D’una banda, reconèixer els coneixements amb la possible entrada dins del col·lectiu de formadors interns de la UPC, si és que vols, es clar! A més, volem que es pugui crear un portfolio amb el material creat i utilitzat, que es pugui presentar com a documentació complementària alhora de presentar-se a concursos interns de promoció i/o trasllat. I finalment, volem que el material realitzat es pugui traduir en una compensació d’hores al Pla de Desenvolupament Professional, sempre i quan es segueixi un pla de formació establert entre formador i persona formada.

I quins beneficis trauran els que consultin el BdC? Tornem a parlar de l’estalvi de temps, ja que el simple fet que tota la informació estigui en un únic lloc ja és una gran millora. A més, si no trobes el que busques, hi ha un espai on demanar ajuda o, fins i tot, on pots saber qui són els experts d’una temàtica i recórrer a ells. Això, com en el cas anterior, et pot permetre crear xarxa amb altres persones que facin tasques similars a les teves i de les que poder aprendre. El BdC UPC podria ser essencial en el canvi de lloc de feina. Podries aprendre a fer les coses noves de manera autodidacta o demanar ajuda/consultar a altres usuaris, estalviant un cert grau d’incertesa. És més, el repositori et podria ajudar a veure quin tipus de tasques i procediments implica l’àmbit d’un perfil i a decidir si finalment et presentaràs a un concurs o no. És imprescindible també tenir coneixement del fet que tota la documentació trobada al BdC UPC és segura, doncs ha estat revisada pels experts, pels enllaços i , per tant, pots tenir total confiança a l’hora de posar algun contingut en pràctica.

Avantatges per a la UPC

El BdC UPC funcionarà amb la complicitat d’experts i la complicitat d’unitats organitzatives, que som ben conscients ja tenen prou feina. Però creiem que en realitat el BdC representarà un estalvi de temps per a aquestes unitats, ja que sabem que dediquen part de la seva jornada a respondre dubtes. Així doncs, a l’igual que passa amb les persones que ajuden als seus companys, el fet de crear un contingut propi pot acabar reduint els lladres de temps (trucades, e-mails, etc.). Amb el seu suport, remetent les consultes al material específic dins del repositori, la Comunitat es podria acostumar a mirar el BdC. 

D’altra banda, a través dels fòrums es podrien detectar necessitats formatives de la Comunitat i permetria complementar l’oferta de formació interna de la universitat. De vegades, tot i que el SDP tingui constància de les demandes UPC, els cursos no sempre són prou específics per als diferents col·lectius i perfils de la Universitat.

Sobre tot, el fet de tenir un espai que permeti al PAS de la universitat crear xarxa, connectar-se i formar-se fomenta la millora de la motivació del PAS. Ajudar-se els uns als altres, crear complicitats i permetre evidenciar el gran potencial de les persones fent aflorar els talents interns, de ben segur que enforteix i eleva la figura d’un col·lectiu que moltes vegades es pot sentirt com el gran oblidat. Nosaltres som l’exemple, doncs donant un petit pas hem aconseguit sentir-nos bé i recuperar la il·lusió per fer de la UPC una universitat millor.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Designed ByBlogger Templates